Při učení cizího jazyka nejde o cíl, ale spíše o cestu k němu. Nejdříve si totiž musíme uvědomit, že to je až druhý jazyk, kterým budeme mluvit, a tak je logické, že ho nebudeme zvládat jako náš první jazyk.

Sami si ovšem tuto cestu ztěžujeme. Klademe si na sebe příliš velké cíle a poté sami sebe demotivujeme tím, že si tvrdíme, že jsme nedosáhli toho, čeho jsme chtěli. Chápu, že chceme výsledky. Chceme je vidět, sáhnout si na ně nebo je cítit. Nejlépe hned. Dobře, ale vezměme si, jak dlouho nám trvalo, než jsme se pořádně naučili první jazyk. Kdo ví, jestli ho naplno zvládáme i teď…

Pro většinu studentů cizího jazyka je jasným cílem plynulost. Takový ten pocit, když jsme si jistí, že zvládáme výborně gramatiku, známe dost slovíček, ale když přijde na věc, zadrhneme se a ne a ne se vymáčknout. Potom se sami sebe ptáme, jak je to možné, když jsme strávili nespočet hodin studiem gramatiky a biflováním slovíček, a přitom nevyplodíme jednu souvislou větu?

Takže, abych Vás ochránil před jakoukoli podobnou jazykovou nepříjemností, připravil jsem pár rad, jak dosáhnout plynulosti, když se jazyk učíte od píky.

1Nerozdělujte poslech, mluvení a psaní

Pro většinu studentů je charakteristické, že se při učení soustředí na jednu jazykovou část. Co kdybychom je zkusili propojit a udělat třeba následující:

  • Podívejte se se svým jazykovým partnerem/lektorem na nějaký film nebo seriál.
  • Napište, jak se Vám film líbil, co jste od něj čekali.
  • Porovnejte svoje pojmy a diskutujte.

Pokud jste na učení sám/sama, můžete na to jít tímto způsobem:

  • Podívejte se na film nebo na seriál
  • Spontánně okomentujte
  • Napište podrobnější strukturovanou recenzi

Tímto způsobem procvičování najednou zjistíte, že dokážete propojovat stejné myšlenky a slovíčka napříč třemi jazykovými stránkami – poslechu, mluvení a psaní.

I když se rozhodnete procvičovat tuto kombinaci jiným způsobem, dělejte tak každý den. Ne nadarmo se říká „kuj železo, dokud je žhavé“.

2Používejte jazyk tak, jak Vás to baví

Když si zkusíte pročíst učebnici češtiny, bude Vás to bavit? Dočtete ji až do konce? Myslíte, že to je s učebnicí angličtiny jinak? Že jsou zábavnější? Nejsou.

Samozřejmě, potřebujete se naučit samotné základy jazyka a máte plné ruce práce s tím, abyste tomu vlastně celému přišli na kloub. Jenže to nutně neznamená to, že byste se měli omezit pouze na učebnici a rozvíjet angličtinu pouze „nuceným“ směrem. Pokud chcete argumentovat (vymlouvat se) tím, že nejste na takové úrovni, abyste mohli jazyk používat v běžných situacích, říkám, že se na tuto úroveň dostanete mnohem rychleji a přirozeněji, pokud budete tímto způsobem jazyk procvičovat.

Rozumím tomu, že základní fráze „Hi I am Tony, I live in Europe and I am drinking a coffee“ potřebujete k tomu, abyste se naučili základy. Avšak, čím dříve se dostanete do módu jazyk-se-neučím-jazyk-žiju, tím lépe pro Váš další jazykový růst. Poté se vám fráze rozšíří z výše uvedené na nespočet dalších.

Podívejte se, kde všude se dá jazyk použít:

Veďte si deník
Všichni z nás se rádi zajímáme o sebe. Tím, že si vedeme deník, si umožníme získat přesně takovou slovní zásobu, která nás zajímá a kterou budeme používat. Stěžovat si na kolegy z práce a lamentovat nad vztahy může být i velice naučné.

Definujte slovíčka
Suchý překlad z mateřského jazyka a biflování slovíček nazpaměť může být užitečné pro studijní typy. Prostě se naučím 20 slovíček nazpaměť a budu je umět. To, že mi nenaskočí do vět, když je zrovna budu potřebovat, mi je jedno, protože je přece umím. Zkuste to jinak. Učte se slovíčka tak, že si budete říkat jejich definici. Nejen, že vám to rozšíří slovní zásobu, ale tím, jak si budete říkat definice, získáte na plynulosti vašeho projevu.

Čtěte, dívejte se, poslouchejte věci, které vás zajímají
Vidíte článek s obrázkem a víte, že by vás toto téma zajímalo? Přečtěte si o něm. Otevřete si domovskou stránku zpravodajského portálu a čtěte další články, které by vás mohly zajímat v tom jazyce, který se zrovna učíte. Ženy, zajímají vás módní trendy? Pusťte si reportáž z poslední módní přehlídky a inspirujte se na příští nákupy. Muži? Nevíte, jak dopadly poslední zápasy Premier League, ale víte, že je boj o titul těsný? Nejčerstvější zprávy budou na britských portálech, že?

Neváhejte a přepněte z učím-se-jazyk do používám-jazyk a chovejte se, jako byste byli v prostředí, ve kterém vám nezbývá nic jiného, než prostě cizí jazyk používat.

3Hoďte se do vody

Rozdíl mezi učením se jazyk a jeho používáním je následující. V učebnici je vše dané a napsané. Kniha studenta vede za ruku a „pojď, já Ti ukážu nejsnazší cestu k cíli“. A co realita? Také chodíme vždy nejsnazší cestou jednoduše až k cíli? Asi bychom si to všichni přáli. Místo toho nám však život připravuje situace sám, aniž by se nás dopředu zeptal, jestli vůbec chceme. A musíme si s nimi poradit.

Stejné je to při učení jazyka. Proto říkám – hoďte se do vody a plavejte. Máte strach třeba z učení se jazyka po skypu? Tak výborně, můžete rovnou začít! Potřebujete si objednat pokoj, ale nevíte jak na to? Tak prosím! Vězte, že pokud se budete ocitat na hraně svých možností, budete se posouvat stále dál. Najednou zjistíte, že dokážete vytvořit více variant a být tak více plynulí ve svém projevu.

Jazyk se dá studovat nebo používat. Kterou cestu zvolíte vy? Napište nám do komentářů vaše postřehy a zamyslete se nad tím, jaký způsob k používání jazyka používáte vy sami.

Předchozí článekJezdíme za vámi
Další článekVěci, které lidi vzrušují
Ondřej Volšík
Lektor a jazykový poradce. Jazyky studuje už od ranného věku a mluví plynule anglicky a francouzsky. Díky svým odborným znalostem dokáže poradit s jakoukoli jazykovou překážkou. Jelikož se jazyky staly jeho hobby, ví o nich zajímavé věci, které jsou ve formálním vzdělávání opomíjeny a snaží se je předávat svým studentům, aby jim jazyk co nejvíce přiblížil.

Žádné komentáře

Napište nám, jak se vám článek líbil, uděláte nám radost

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.