Pobyt v zahraničí je nejlepším způsobem, jak si zlepšit úroveň jazyka. Je Vaše cesta do zahraničí v nedohlednu? Nezoufejte. Naučit se cizí jazyk z domova nemusí být neřešitelný úkol a možná, že pro Vás to je ještě lepší cesta.

Podívejte se na šest způsobů, jak se učit jazyk z domova.

1Nastavte si jazyk vašich elektronických pomůcek

Na vašem telefonu, fotoaparátu, počítači nebo mobilu si nastavte jazyk, jenž se učíte. Také navštěvujte internetové stránky v onom jazyce. Budete tak ovládat slovíčka blízká vašemu zájmu a ovládat důležité termíny spojené s užíváním technologických vymožeností.

2Sledujte zprávy

Moderátoři v televizi mluví spisovným jazykem a zprávy se týkají aktuálních témat. Zpravodajské kanály navíc mívají i své webové stránky, některé jsou opatřeny i výkladem pro nerodilé mluvčí.

3Najděte si rodilého mluvčího na konverzaci

Nemusí to být zrovna učitel. Někdy je naopak lepší, když to učitel není. Ten, s kým si budete jen tak přátelsky povídat, vás může naučit různé jazykové fráze a prohloubí vaše porozumění jiné kultuře.

4Učení se cizímu jazyku prochází žaludkem

Jídlo tvoří důležitou součást naší kultury ve světě, což vám může pomoci i při výuce cizího jazyka. Jednou z možností je zkusit nějaký recept podle kuchařky psané ve vašem vysněném jazyce. Také si můžete najít restauraci, kde obsluha mluví jazykem, který se chcete naučit, a kde navíc budete moci ochutnat pokrm připravený přímo příslušníky kultury.

5Choďte do konverzačního klubu

V klubech se sice ke slovu nedostanete tolik, jako při povídání si ve dvou. Konverzační kluby s sebou ale nesou jiné výhody. Můžete v nich potkat vaše spřízněné duše, které se zajímají o stejný jazyk jako vy. Budete s nimi moci podělit o způsoby, jak se učit jazyk. Navíc uslyšíte, jak mluví jiní, kteří vám budou moci být inspirací.

6Učte se s médii

Budete odpočívat, ale zároveň se něco naučíte – sledujte film, televizní pořady nebo čtěte časopisy. Také nekonečné seriály jsou dobrý způsob. Zápletky v nich nejsou nějak složité a repliky postav se velmi často opakují, což usnadní porozumění.

Předchozí článekUčte se cizí jazyk pomocí zahraničních časopisů
Další článekJak se zbavit černých pupínků
Ondřej Volšík
Lektor a jazykový poradce. Jazyky studuje už od ranného věku a mluví plynule anglicky a francouzsky. Díky svým odborným znalostem dokáže poradit s jakoukoli jazykovou překážkou. Jelikož se jazyky staly jeho hobby, ví o nich zajímavé věci, které jsou ve formálním vzdělávání opomíjeny a snaží se je předávat svým studentům, aby jim jazyk co nejvíce přiblížil.

Žádné komentáře

Napište nám, jak se vám článek líbil, uděláte nám radost

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.