CLIL kurzy pro školy

1
624

Slyšeli jste slovní spojení „CLIL kurzy“ o CLIL metodě ve výuce? My jsme z ní nadšeni a jsme přesvědčeni, že se jedná o skvělý způsob výuky předmětů jako je zeměpis, dějepis a dalších pomocí cizího jazyka. Jestli se chcete o metodě dozvědět více, máme pro vás připravený speciální článek.

1Nově v naší nabídce – CLIL kurzy

Díky přínosné spolupráci se základními a středními školami v rámci Výzvy č. 57 jsme se rozhodli, že rozšíříme nabídku našich kurzů. Pro školní rok 2016/2017 připravujeme speciální edice tzv. nejazykových kurzů, které zábavnou formou opakují látku, kterou žáci probírají ve škole. Naše kurzy jsou vhodné pro procvičování ve škole, jako domácí úkoly nebo jako samostatná příprava na písemky. Pokud byste se chtěli zapojit do studia také, přečtěte si více informací v článku Studium s ONLINE jazyky.
Od těchto předmětů je pak už jenom krůček ke CLIL kurzům. Jak jsme je pojali?

2CLIL pro 1. stupeň ZŠ

Většinou se děti seznamují s angličtinou již v 1. třídě, někdy od 3. třídy. Pro zapojení CLIL metody jsme se rozhodli vybrat předměty vlastivěda a přírodověda.

Způsob zapojení angličtiny:

  • Pomocí vybrané slovní zásoby
    • Žáci si osvojují základní slovní zásobu spojenou s probíranou tématikou. Učí se například názvy zvířat, stromu, světové strany apod.
  • Procvičení slovní zásoby prakticky
    • Naučenou slovní zásobu zapojují při vyplňování cvičení, zadání jsou v češtině a sekundárně v angličtině.
    • Využívají speciálního rozhraní pro procvičování slovíček. Trénují jejich čtení, psaní a výslovnost.

Vedoucí pedagog nemusí mít hlubší znalost angličtiny. Ta je v kurzu jako doplňková a rozvíjející.

Cílem CLIL kurzů pro 1. stupeň ZŠ je naučit žáky konkrétním znalostem vybraných předmětů a rozšířit si specifickou slovní zásobu.

3CLIL pro 2. stupeň ZŠ

Žáci 2. stupně ZŠ mají již znalost angličtiny na úrovni minimálně A1 a tu dále rozvíjejí na úroveň A2-B1. Hlubší znalost jazyka tak umožňuje více zapojit metodu CLIL. Pro 6.-9. třídu připravujeme CLIL kurzy zeměpisu, dějepisu, přírodopisu a výchovy k občanství.

Způsob zapojení angličtiny:

  • Pomocí vybrané slovní zásoby
    • Žáci si osvojují základní a rozšiřující slovní zásobu spojenou s probíranou tématikou.
  • Procvičení slovní zásoby prakticky
    • Naučenou slovní zásobu zapojují při vyplňování cvičení, zadání jsou v češtině a sekundárně v angličtině. Vybraná cvičení jsou celá v cizím jazyce. Provázanost cizího jazyka a češtiny je velice blízká.
    • Využívají speciálního rozhraní pro procvičování slovíček. Trénují jejich čtení, psaní a výslovnost.

Vedoucí pedagog by měl mít znalost cizího jazyka min. na úrovni B1, aby mohl vypomoci se cvičeními v angličtině. Samotný výklad na prezenčních hodinách doporučujeme v češtině.

Cílem CLIL kurzů pro 2. stupeň ZŠ je naučit žáky konkrétním znalostem vybraných předmětů a rozšířit si specifickou slovní zásobu a umět ji základně použít.

4CLIL pro střední školy

Středoškoláci by měli ovládat na začátku studia cizí jazyk minimálně na úrovni A2, výstupní úroveň by měla dosahovat úrovně B1-B2. Díky úrovni středoškolských žáků je možné CLIL kurzy vytvořit tak, aby byly oba jazyky velmi blízce propojeny. Pro střední školy připravujeme CLIL kurzy geografie, historie, biologie, literatury a společenských věd.

Způsob zapojení angličtiny:

  • Pomocí vybrané slovní zásoby
    • Žáci si osvojují základní a rozšiřující slovní zásobu spojenou s probíranou tématikou.
  • Procvičení slovní zásoby prakticky
    • Naučenou slovní zásobu zapojují při vyplňování cvičení, zadání jsou v angličtině a sekundárně v češtině. Téměř všechna cvičení jsou v cizím jazyce. Provázanost cizího jazyka a češtiny je velice blízká a cizí jazyk se dostává na první místo
    • Využívají speciálního rozhraní pro procvičování slovíček. Trénují jejich čtení, psaní a výslovnost.

Vedoucí pedagog by měl mít znalost cizího jazyka min. na úrovni B2, aby mohl vést hodiny v angličtině a pomáhat studentům při porozumění v kurzu.

Cílem CLIL kurzů pro střední školy je naučit žáky konkrétním znalostem vybraných předmětů a rozšířit si specifickou slovní zásobu a umět ji plynule použít.

5Doporučení

Rádi bychom podtrhli, že veškeré CLIL kurzy vycházejí z RVP jednotlivých předmětů a zároveň odpovídají jazykové úrovni, kterou by měli žáci v daném stupni vzdělání ovládat.

Doporučujeme s kurzy pracovat na bázi samostatné práce. Žák ve škole s učitelem získává znalosti potřebné pro práci s kurzem. Kurzy slouží jako doplnění, procvičení a rozšíření o jazykovou složku.

Na kurzech doporučujeme pracovat v rámci jazykové učebny. Doplňkové studium také z domu. Učitel má přístup do speciálního rozhraní, kde může sledovat úspěšnost žáků.

6Ukázka CLIL kurzů

Máme pro vás připravenou malou ochutnávku! Podívejte se na CLIL kurz Zeměpisu pro 2. st.

7Závěrem

Co říkáte metodě CLIL? Vyzkoušeli jste ji ve vašich hodinách? Souhlasíte s naším zpracováním? Máte k němu zpětnou vazbu? Vlastní nápad?

Velice si vážíme zpětné vazby a budeme opravdu rádi, pokud nám jí dáte ke CLIL kurzům. Napište nám Váš komentář a názor do diskuze pod článek.

Předchozí článekZápisy jsou v plném proudu!
Další článekOnline kurzy do škol
Michala Pokorná
Jazyková a projektová koordinátorka. Kromě nadšení pro anglický jazyk a psaní článků také pomáhá základním a středním školám orientovat se v problematice jazykového vzdělávání. Vyhledává vhodné grantové příležitosti a podílí se na jejich implementaci.

1 Komentář

  1. Dobrý deň,

    máme schválený Erasmus+ projekt KA1, v rámci ktorého môžeme k nám na školu pozvať experta na metódu CLIL na 10 dní + 4 dni cesta.
    Mali sme dohodnutú českú lektoru. Žiaľ, keď už má prísť na lámanie chleba, zdá sa nám, že chcú odskočiť.
    Veľmi by sme potrebovali vašu pomoc pri hľadaní českého lektora, ktorý by bol ochotný prísť k nám do školy a previesť nás metódou CLIL. Grant na výdavky pre lektora sú vo výške 2086,- eura.

    Prosím, ozvite sa čo najskôr.

    Vopred ďakujeme.

    Mgr. Jana Hanuštiaková
    Slovensko

Napište nám, jak se vám článek líbil, uděláte nám radost

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.