Přestože zrovna nejste v situaci, která by vám umožňovala rozjet se na letiště, nasednout na první letadlo a vydat se za hranice, kde byste procvičovali cizí jazyky, nezoufejte. Existují způsoby, díky kterým můžete mluvit plynule a zůstat doma.

1Nastavte si vaše technologická zařízení

Zvolte si jazyk na vašem telefonu, fotoaparátu, počítači nebo televizi. To samé můžete udělat i s aplikacemi na telefonech. Technologie hraje v našem životě každodenní roli, takže s jazykem budete v kontaktu opravdu každodenně. Už jen kvůli důležitosti technologie je vhodné znát slovní zásobu s ní související.

2Sledujte zprávy

Zajímejte se o aktuální dění v zemích, kde se mluví jazykem, který se chcete naučit. Poslouchejte také výrazy, jakými místní dění komentují. Pokud se učíte anglicky, nejspolehlivější stránky jsou BBC nebo Google News.

3Hlavní úkol: mluvit plynule při každodenních záležitostech

Pokud někde v blízkosti žije komunita lidí, kde můžete mluvit plynule vašim jazykem, zkuste tam směřovat vaše pochůzky – nakupovat, chodit na kávu a využívat dalších služeb. Využívání těchto služeb vám nabídne možnost procvičovat vaše jazykové schopnosti s lidmi, kteří tam bydlí a obchody nebo restaurace vlastní. Na takových místech můžete samozřejmě také najít nové přátele.

4Mějte slovíčka na očích

Vytvořte si lístečky s názvy slovíček a nalepte si je na místa, kde na ně uvidíte. Budete je tak mít neustále na očích a snadněji si je zapamatujete.

5Založte si deník

Pište si deník v jazyce, který se chcete naučit. Zaznamenávejte si vaše myšlenky, popisujte pokrok, jakého při výuce dosahujte. Pokud již dosahujete pokročilejší úrovně, zkuste psát krátké povídky.

6Spojte výuku se zábavou

Říká se, že škola by měla být hra. Pokud vám tento přístup vyhovuje, spojte zábavu i s výukou jazyků. Rádi čtete? Tak čtěte časopisy nebo knihy v jazyce, jaký se chcete naučit. Rádi tancujete? Naučte se tradiční tance. Také můžete číst různé blogy nebo se dívat na videa.

Úplně nejjednodušší je ale věnovat se vašim obvyklým koníčkům, ale při jejich vykonávání mluvte cizím jazykem.

Předchozí článekBrandon Flowers prohodil pár slov
Další článekVagóny jen pro ženy
Ondřej Volšík
Lektor a jazykový poradce. Jazyky studuje už od ranného věku a mluví plynule anglicky a francouzsky. Díky svým odborným znalostem dokáže poradit s jakoukoli jazykovou překážkou. Jelikož se jazyky staly jeho hobby, ví o nich zajímavé věci, které jsou ve formálním vzdělávání opomíjeny a snaží se je předávat svým studentům, aby jim jazyk co nejvíce přiblížil.

Žádné komentáře

Napište nám, jak se vám článek líbil, uděláte nám radost

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.