Pomáháme desetitisícům českých studentů, aby se zlepšili v jazyce. Významná část z nich se posune jen tím, že ubere a zvolní. Aniž si to sami uvědomují, nárazově se studiem přetěžují. To se nemusí projevit jen fyzickou únavou, ale také sníženou schopností si jazyk osvojovat. Zjednodušeně řečeno, studují nevhodné množství látky, v nevhodný čas a v nevhodně zvolených dávkách. Víme, jak v takové situaci pomoci a rádi vám naše zkušenosti předáme v tomto článku.

1Mozek je jako sval, cvičte s rozumem 20 minut denně

Prvním důležitým bodem k efektivnímu učení je fakt, že mozek funguje podobně jako kterýkoli sval v našem těle a je možné ho přetížit. Při jeho přetížení někdy bolí hlava, a tak ho necháme odpočinout. Často ale při nadměrné zátěži hlava nebolí a mozek se brání sám. Udělá to tak, že omezí svou činnost. Tedy student přestane novou látku přijímat, ať se snaží a chce sebevíce.

Pro maximální využití soustředěnosti mozku doporučujeme studovat zhruba 20 minut v jednom studijním bloku. Ideální je mít takové bloky dva až tři za den. Nicméně, buďte realisté a nastavujte si dosažitelné cíle. Vymezte si na angličtinu pravidelných 20 minut alespoň jednou denně. To je čas, který do svého denního programu dokáže vtěsnat i opravdu extrémně zaměstnaný člověk.

Chodit jednou týdně na angličtinu na 90 minut je mrhání vašimi penězi, časem a energií. Jednak o 75 % znalostí okamžitě přicházíte, protože neprocvičujete látku dle Křivky řízeného opakování (psali jsme zde) a zároveň efektivně studujete pouze prvních 20 minut. Zbylých 70 minut se vaše pozornost a schopnost učit se postupně snižuje až k nule.

20 minut denně studujte pět, maximálně šest dní v týdnu. Jeden, dva dny si vždy nechte na odpočinek. Mimochodem, budete-li studovat zhruba 20 dní v měsíci po 20 minutách, za rok, je to solidních 80 hodin soustředěného studia, a to ve výsledcích určitě bude znát, věřte mi.

Tip pro zvýšení soustředěnosti
Náš mozek má tendenci snadno podlehnout všelijakým pokušením, jen aby se nemusel intenzivně soustředit. Možná to znáte sami. Máte-li udělat něco, kde je potřeba se opravdu dobře soustředit, nemůžete se k tomu rozhoupat. Podvědomě hledáte jakékoli důvody, proč to ještě odložíte – jen co dočtu emaily, ještě prolétnu denní zpravodajství, jenom si uklidím stůl apod. Hotovým zabijákem soustředěnosti je stav, kdy všechny tyto činnosti děláte současně i s úkolem, který vaši pozornost vyžaduje. Je-li tímto úkolem právě studium angličtiny, úkol sice dokončíte, ale pamatujete si méně než třetinu probírané látky.

Připravili jsme pro vás snadný postup, jak se výše uvedeného vyvarovat:

– na svých 20 minut studia denně si vymezte vždy stejný a pravidelný čas během dne;
– vypněte telefon, upozornění na nově příchozí emaily, zavřete facebook;
– vypněte televizi a rádio v pozadí;
– požádejte rodinu, ať vás nechá úplně o samotě;
– nejezte, nepijte;
– nařiďte si na 20 minut budíka;
– pokud budík nezazvoní, nevěnujte se ničemu jinému než angličtině.

Náš mozek dokáže vnímat zhruba čtyři až pět podnětů nejednou. To nám umožňuje např. řídit auto. Podvědomě rukou řadíme, nohou brzdíme a zrychlujeme, sledujeme provoz, ostatní účastníky, dopravní značky apod. Dopřejte si však svých 20 minut denně pouze k tomu, ať se všemi smysly soustředíte pouze na angličtinu. Několikrát to zkuste a uvidíte, jak dobrý ze sebe budete mít pocit.

2Dbejte na to, ať skončíte včas

Studujete-li pouze 20 minut denně, velmi rychle to uteče. Ještě ani nejste unaveni a už máte hotovo. Mnoho studentů má tendenci ve výuce pokračovat, neboť mají dojem, že se učili příliš málo. Studují tedy mnohem delší čas, aby pocit viny z nedostatečného studia zahnali. Dostávají se tak však z režimu „chci a baví mě to“ do režimu „musím“, což z dlouhodobého pohledu zničí jejich vnitřní motivaci.

Určete si čas ukončení výuky a dodržte ho.

Jasně si tedy vymezte pravidelný čas, který budete studiu věnovat, jak bylo řečeno v předchozím bodě. Ale kromě začátku studia si také určete jeho přibližný konec studia po zhruba 20 minutách. A ten dodržte. Vnímejte to jako součást vzdělávacího procesu a nemějte ze včasného ukončení výuky špatný pocit. Užijte si radost z toho, že angličtinu máte již za sebou a uteklo to jako voda. Příště budete vědět, že to opět půjde snadno a pustit se do angličtiny pro vás nebudete tak náročné.

Pokud i přesto máte dojem, že vás studium aktuálně baví a zvládnete více, neučte se novou látku, ale opakujte minulou. Projděte si znovu slovíčka nebo poslechy. Berte přídavek jako bonus bez potřeby si zapamatovat něco dalšího nad rámec studijního plánu. Tím si zabezpečíte, že se zítra znovu ke studiu rádi a s dobrým pocitem vrátíte.

3Neučte se moc, stačí 30 % nového

Možná jste zvyklí ze školy, že každá další vyučovací hodina je napěchovaná další a další látkou k naučení se. Je toho hodně nového k probrání a tudíž není téměř žádný čas na opakování. Je třeba hnát se dopředu, aby se vše stihlo.

Tak přesně takto se jazyk naučit nedá. Pokud například tento týden uběhnete sotva 3 km, uběhnete hned příští týden 6 km a ten další 12 km? Zřejmě ne, ale bude-li trénovat pravidelně, časem uběhnete i maraton.

S výukou angličtiny je potřeba začít pozvolna a nepřetěžovat se. Kromě správného ukotvení jazyka ve vaší hlavě je to velmi důležité i pro motivaci, se kterou studujete. Je potřeba u studia hlavně vydržet. Pokud budete příliš spěchat a učit se velké množství nové látky najednou, nepůjde vám to moc dobře a budete mít ze sebe špatný pocit. Výuka vás nebude bavit, ztratíte motivaci a s učením skončíte.

Přidávejte si pouze 30 % nové látky, 70 % opakujte.

Ale naopak, bude-li studovat tak, že nové látky v jednom studijním bloku budete mít jen zhruba 30 %, pak vám učení stále půjde. Budete mít radost ze svého pokroku a udržíte si motivaci. Ano, naučíte se sice méně v jednom studijním bloku, ale díky studijní pohodě a vysoké motivaci budete studovat mnohem více týdnů či měsíců. V ideálním případě se pro vás studium jazyka stane příjemnou součástí každého dne.

4Učte se, když jste ve správném rozpoložení, ne kdy může váš lektor

Angličtinu máte naplánovanou na pravidelný termín, ale najednou se naskytne vhodná příležitost pustit se do studia právě tady a právě teď. Zkrátka máte zrovna tu správnou náladu a čas na jazyk. Určitě tento okamžik nepromeškejte, začněte studovat a vytěžte z dobrého rozpoložení maximum. Naučíte se mnohem více a půjde to mnohem snáze.

Abyste tyto okamžiky mohli využít, musíte na ně být připraveni a mít angličtinu vždy u sebe. Mějte v tašce nebo kabelce kartičky se slovíčky, v mp3 přehrávači si vždy nechte jednu složku s anglickými poslechy nebo mějte v telefonu nastavený přístup ke svému online kurzu.

Zvládnete-li svých 20 minut studia ještě před pravidelným termínem vymezeným na angličtinu, ničemu to nevadí. Ba naopak, vyžili jste svou aktuální chuť jazyk studovat a máte ze studia o to lepší pocit. Neučte se tehdy, když zrovna může váš lektor a máte s ním domluvenou hodinu, ale tak, jak to potřebuje a umožňuje váš mozek.

5Jazyk je běh na dlouhou trať, připusťte si to

Pokud bych měl shrnut do jedné věty to nejdůležitější z výše uvedených bodů, tak by zněla: „Nejde o to, kolik se toho v krátkém čase naučíte, ale jak dlouho vás studium bude bavit.“ Čím déle vás bude studium bavit, tím více se toho naučíte a uložíte do dlouhodobé paměti. Proto dělejte vše proto, ať je výuka hlavně zábavou, která se nestane nezáživnou povinností. Studujte kratší dobu, ale pravidelně, nepřetěžujte se novou látku a využívejte okamžiky, kdy máte na angličtinu chuť.

Nejde o to, kolik se toho v krátkém čase naučíte, ale jak dlouho vás studium bude bavit.

Napište nám do diskuze pod článek, jak hodně a často studujete vy? Přetěžujete se nebo studujete zvolna? Co vám více vyhovuje?

Předchozí článekSummer ´Of 69
Další článekJak angličtinu žít, nikoli se ji pouze učit
Martin Dvořák
Podílí se na tvorbě jazykového vzdělávacího portálu www.sogoodlanguages.com a online výukové platformy www.OnlineJazyky.cz. Z celého světa sbírá znalosti jak studovat cizí jazyk, prolíná je s vlastními zkušenostmi z českého prostředí a předává je studentům. Staví na vědeckých poznatcích a ověřených metodikách, avšak uznává i experimenty a moderní formy výuky jazyků.

1 Komentář

Napište nám, jak se vám článek líbil, uděláte nám radost

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.