Každý, kdo někdy zabředl do hraní počítačových her nebo jejich verzí na konzolích, moc dobře ví, jak moc velká závislost na nich může vzniknout. Jako malý jsem měl tu čest být u zrodu herní konzole PlayStation a promačkat si palce u hraní jak sportovních tak akčních her. Jednu dobu jsem se dokonce divil, k čemu vlastně potřebuju spánek, když dokážu hrát celou noc.

Hry jsou návykové z toho důvodu, že nás motivují splnit nějaký cíl, dostat se na vyšší úroveň a jednoduše hru dokončit. A když ji dokončíme, zapneme si ji znova a přidáme těžší mód. Hry nás učí si poradit se zdánlivě těžkými úkoly, v rámci souvislostí přijít na řešení různých situací a splnit úkol. Hry nás učí, jak se vypořádat s chybami, které děláme. Stejně tak, jako při učení cizího jazyka. Herní prvky se totiž dají aplikovat i na učení a nutno říct, že se náhle učení stává zábavnou hrou.

Že jste nikdy videohry nehráli? Nevadí! I tak pokračujte ve čtení, jelikož vám to bude dávat smysl i tak!

1Hry nás nutí se posouvat dopředu

Znáte ten pocit, když víte, že jste něco splnili a že jste na dobré cestě dosáhnout cíle? Možná ten pocit toho, že jste se posunuli blíže k cíli, je lepší, než dosažení samotného cíle. V momentě, kdy se uvědomíme, že se zlepšujeme, se na tomto pocitu stáváme závislými. Chceme neustále dosahovat vyšších a vyšších cílů, pořád a pořád se zlepšovat.

Je to v podstatě potvrzeno i vědecky. Při úspěchu se v lidském mozku tvoří dopamin, který způsobuje závislost na tomto pocitu. Tím pádem prahneme po jakémkoli úspěchu. Je jedno jestli je pro ostatní velký nebo ne, pro každého znamená úspěch něco jiného. Ale radost a pocit úspěchu z něj máme všichni stejný. Zkuste to aplikovat i při učení se cizího jazyka. Dokažte si, že se zlepšujete. Sepište si třeba malý seznam úkolů, které chcete splnit každý týden.

2Vždy hrajeme o odměnu

Vždy, když ve hře splníte nějaký dílčí úkol, dostanete nějakou odměnu. Odemkne se Vám další část hry, dostanete lepší vybavení, získáte možnost dalšího nákupu, atp. Tento typ motivace způsobuje, že nám dopamin málem stříká z uší z toho, jakou máme touhu dosáhnout dalšího cíle, protože se nemůžeme dočkat toho, co přijde potom.

Důležité je, že odměna vždy souvisí s dalším průběhem. Stejný systém odměňování jde nastavit i při výuce cizího jazyka. Když si dáte za cíl studovat jeden měsíc alespoň 20 minut cílový jazyk denně, splníte to, odměňte se třeba nákupem oblíbené knížky v tom daném jazyce. Jednoduše se odměňujte věcmi, které Vám poté pomohou v dalším posunu vpřed.

3Každá hra končí soubojem s hlavním „záporákem“

Jak tak postupujete hrou, získáváte nové zbraně, lepší vybavení, porážíte silnější soupeře. Testujete si svoje schopnosti a nakonec před Vámi stojí ta hlavní výzva – porazit hlavního „záporáka“. Tento proces se dá jednoduše aplikovat i na učení jazyka. Dejme tomu, že se učíte španělsky. Půl roku před si rezervujte letenku do španělsky mluvící země a za hlavní a finální souboj považujte 15minutový dialog s rodilým mluvčím ve španělštině. Mise splněna!

Předchozí článekCambridge zkoušky
Další článekRonda Rousey vs. Floyd Mayweather Jr.
Ondřej Volšík
Lektor a jazykový poradce. Jazyky studuje už od ranného věku a mluví plynule anglicky a francouzsky. Díky svým odborným znalostem dokáže poradit s jakoukoli jazykovou překážkou. Jelikož se jazyky staly jeho hobby, ví o nich zajímavé věci, které jsou ve formálním vzdělávání opomíjeny a snaží se je předávat svým studentům, aby jim jazyk co nejvíce přiblížil.

Žádné komentáře

Napište nám, jak se vám článek líbil, uděláte nám radost

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.