CLIL ve výuce na ZŠ

0
376

Ministerstvo školství prostřednictvím OP VVV vyhlásilo výzvy 22 a 23 Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ. Součástí této výzvy je šablona pro vzdělávání pedagogických pracovníků formou CLIL. Tato metoda zvyšuje atraktivitu výuky tím, že propojuje cizí jazyk s jiným předmětem (zeměpis, dějepis, hudební výchova…).

Výzva je poměrně hodně obsáhlá a zabývá se nejen vzděláváním dětí, ale vzděláváním svých zaměstnanců. Pro základní školy je velmi zajímavou aktivitou II/2.12 CLIL ve výuce na ZŠ (viz strana 97 v příloze č. 3)

Cílem tohoto projektu je prohloubit znalosti pedagogických pracovníků, kteří nevyužívají cizí jazyk ve svých hodinách. Metoda CLIL zvyšuje jejich jazykovou kompetenci a využívání cizího jazyka v nejazykových předmětech. Pedagog, který vyučuje cizí jazyk – tzv. pedagog-lektor vede dva kolegy, kteří si chtějí rozšířit své jazykové schopnosti. Lekce jsou zaměřeny na slovní zásobu, gramatické schopnosti apod. Pedagog-lektor připraví pro své kolegy 25 výukových lekcí. Každá výuková lekce musí trvat minimálně 60 minut. Těchto 25 výukových lekcí cizího jazyka musí být uskutečněno v průběhu 5 měsíců. Jeden cyklus obsahuje celkem 30 hodin vzdělávání každého pedagoga-nejazykáře. Což představuje 25 výukových lekcí a pěti hodin přípravou na tzv. reflexe CLIL minilekcí. Tento projekt se soustřeďuje na vzdělání zaměstnanců v oblasti jazyka. Jelikož v budoucnu je velmi pravděpodobné rozšíření CLIL kurzů na všech školách. Výuka může být pouze presenční, tudíž vám nemůžeme nabídnout naše kurzy. Nicméně CLIL kurzy se intenzivně zabýváme a vytváříme. Vypracovali jsme článek, kde se dozvíte, co to CLIL je a jaké CLIL kurzy nabízíme. Pro více informací klikněte zde. Pokud budete mít jakékoliv dotazy budeme rádi, když nás budete kontaktovat.

Žádné komentáře

Napište nám, jak se vám článek líbil, uděláte nám radost

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.